TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE Truskawki są drinku z specjalnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

 

Nie tylko cudownie smakują, ale też są korzystny pomysł na bliskie zdrowie. Niektóre z pomocy które wykonywa jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
mają działanie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety produkty te potrafią stanowić dodatkowo szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to pierwsze źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek dostaje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy i witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w niniejszym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie działają na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za dobre funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz pomaga pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który pomaga spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają silny czerwony kolor).

Truskawki więc w 90% woda, oprócz której produkty mają sporo błonnika, cukrów oraz białka. Posiadają dużo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we naturze

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we naturze. Zaleta ta wynika z ochronnego działania produktów na organizm krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale jednocześnie zmianami poziomu cukru we natury.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który zajmuje życie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a jeszcze powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stabilnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa dodatkowo na postęp liczby antyoksydantów we naturze, tym jednym wzmacnia układ immunologiczny. Elementy te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału oraz nowych chorób układu krążenia, chronią przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na funkcjonowanie i pracę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co robi, że oczyszczają swój organizm z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i zarządza procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima zaczynany stanowi w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale i trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki ważnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają przenoszeniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), oraz potężnej ilości witaminy C, ułatwia branie tego składnika. Dlatego mówi się wegetarianom także kobietom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu drogich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych wynosi tylko kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których mówić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że że obecne być zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole prezentujące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwadze i tłumaczenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co jest ogromnie istotne w postępowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ POMOC I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą zawierać nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia pewno być złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą przyczyniać się do powstawania reakcji alergicznych i tworzyć bóle głowy. Ważne jest, by zwracać opinię na pochodzenie owoców, poprawia się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wykonywać uczulenia.

Niektórzy mogą korzystać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie zaleca się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na ogromną ich budowę w efektach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie poleca się ich życia kobietom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo proste również bardzo przystępne w rodzimym świata, sezon tworzy się pod koniec miesiąca i stoi przez cały czerwiec. Można się nimi jeść bez końca, albo użyć w kuchni na duże klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments